Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenye

Csákós össz 1

Iskolánk volt a szervezője és lebonyolítója a Katolikus iskolák XV. országos Takáts Sándor történelemversenyének. A három írásbeli forduló után kialakult a döntő mezőnye, amelyet 2019. május 18-án rendeztünk a Thorma János Múezum Thorma Galériájában. A helyszín pompás keretet adott a rendezvénynek, hiszen Thorma János Talpra magyar! és Aradi vértanúk című hatalmas történelmi festményei valóban kijelölték versenyünk témájának 1848/49 eseményeinek kezdetét és végét. A tizenegy csapat öt írásbeli és két szóbeli feladatban mérte össze erejét. Szóban a település 48-as emlékeiről, megemlékezéseiről készített ppt bemutatását kellett kísérni, ill. egy váratlan, érdekes feladat azt kívánta a versenyzőktől, hogy a Talpra magyar! c. festményen megjelenő, Pestről Halasra visszatérő gazdaember élményei alapján rakják össze és adják elő 1848. márc. 15. eseményeit. Ehhez kaptak szűrt, pásztorbotot, kalapot is.

A nemes és jó hangulatú versengés előtt, közben és az eredményhirdetés után feltettük a – szintén feladatként készített – csákóinkat, és a Kossuth-nótát énekeltük.

Az I. helyezést a mosonmagyarórvári piarista általános iskola, II. helyezést a kevermesi katolikus általános iskola szerezte meg. III. helyen pedig nagy örömünkre a mi Buknicz Kata, Madaras Ádám, Simon Noémi, Vecsernyés Amina összeállítású csapatunk végzett. Gratulálunk!

Please publish modules in offcanvas position.